De Hertog van Alva
Bewondering, Verwondering, Verachting en
Nieuwe Inzichten
De Bibliothecaris van de Universiteit Leiden
heeft de eer u uit te nodigen voor een bijzondere middag ter ondersteuning van het
 
Jan Lechner-fonds
 
op vrijdag 23 mei 2014
 
in de Vossiuszaal van de Universiteitsbibliotheek Leiden, Witte Singel 27, Leiden.
 
Onlangs verscheen als het resultaat van een internationale samenwerking het boek:
Alba : General and Servant to the Crown (Rotterdam, Karwansaray publishers, 2013).
Om die reden is onze jaarlijkse Spaans-Nederlandse geschiedenismiddag gewijd aan de beeldvorming rond de hertog van Alba. De bijeenkomst sluit aan bij de tentoonstelling in de UB Leiden: Strijd om de herinnering. Verhalen over de Opstand, 1566-1700.
 
Programma
 
13.30 Ontvangst met thee en koffie
 
14.00 Kurt De Belder, bibliothecaris van de Universiteit en directeur van de  Universitaire Bibliotheken Leiden, Welkomstwoord
 
14.05 Dr. Anton van der Lem (UB Leiden), Afbeeldingen en boeken in de UB Leiden betreffende de hertog van Alva
 
14.25 Dr. Maurits Ebben (UL), toelichting op het boek Alba, General and Servant to the Crown, inhoud, doel, opzet en nieuwe inzichten.
 
14.40 Prof. dr. Werner Thomas (KU Leuven), Alva en godsdienst.
 
15.10 Vier visies op of thema’s rond Alba, van elk tien minuten, door Prof. Dr. Gustaaf Janssens (KU Leuven), Dr. Yolanda Rodríguez Perez (UvA), Dr. Maurits Ebben (UL) en Dr. Raymond Fagel (UL).
 
15.50 Forum discussie van de vier voorgaande sprekers o.l.v. Gustaaf Janssens. Ook het publiek mag zich roeren!
 
16.15 Spaanse hapjes en drankjes ter afsluiting van de middag.
 
Voor en na de voordrachten is in de aangrenzende Heinsius-zaal een eenmalige expositie ingericht van afbeeldingen en boeken rond de hertog van Alva uit het bezit van de UB. Tevens is in de expositieruimte van de UB, naast de ingang, nog de tentoonstelling te zien: Strijd om de herinnering. Verhalen over de Opstand, 1566-1700. Zie:
 
Het Jan Lechner-fonds is opgericht voor het aanschaffen van oude drukken betreffende Spanje ten tijde van de Opstand in de Nederlanden. Dit is geen gemakkelijke zaak omdat deze boeken weinig worden aangeboden in onze gewesten. Toch slaagt de UBL er telkens weer in om bijzondere titels te verwerven. Dit zou op nog grotere schaal kunnen als het publiek een financiële bijdrage wil leveren. Toegang tot deze fondsenwervings-middag is gratis voor diegenen die al eens aan het Lechner-fonds geschonken hebben. Heeft u dat nog niet gedaan: de entree voor de middag bedraagt 10 euro per persoon of 15 euro voor een echtpaar. U mag natuurlijk ook een hogere bijdrage storten, of geld doneren ook als u de middag niet bijwoont.
 
U kunt uw bijdrage ter plekke voldoen, of overmaken op IBAN NL98RABO0103258477
(Swiftcode RABONL2U), o.v.v. Jan Lechner-fonds of sapnummer 7302033003
 
In verband met het beperkt aantal plaatsen (max. 60) wordt u verzocht u van tevoren aan te melden bij: aanmelding@library.leidenuniv.nl. of telefonisch: 071 – 527 28 30.

Post Navigation