Frans Godfroy, Hugo de Groot Pad. Historische wandel- en fietsroute. De vlucht van Loevestein naar Antwerpen gereconstrueerd in 7 etappes (Utrecht: Uitgeverij IJzer, 2017), 128 pp. € 15,00. Als u bestelt via www.uitgeverij-ijzer.nl, betaalt u geen portokosten.

Wist u dat er op de Grote Markt van Gorinchem een ‘Hugo de Groot’ poortje is dat weggedrukt wordt door ‘Espressobar Hugo’ die zichzelf ‘lekker kosmopolitisch’ noemt? Afgelopen jaar verscheen een feest voor sportieve neolatinisten: een helder beschreven en goed gedocumenteerde gids die je per fiets of benenwagen langs de zo accuraat mogelijk gereconstrueerde vluchtroute van Grotius voert. De gids is zeer ruim geïllustreerd: 19e-eeuwse stripverhalen over de ontsnapping waren voor mij een eye-opener, evenals de beeldcultuur van Grotius op munten en bankbiljetten. We worden getrakteerd op historische én hedendaagse afbeeldingen van kastelen, landhuizen, kerken, molens en boerderijen die Grotius moet hebben gepasseerd, er staan details van 17e-eeuwse kaarten in, plus talloze foto’s van de groene route zelf, en de auteur heeft ook een reconstructie gemaakt van de boerenwagen waarop Grotius deels gereden heeft. Ook ontbreken de gebruikelijke toelichtingen op flora, fauna en het ontstaan van landschap niet. De routekaarten en plattegronden zijn gedetailleerd. De routebeschrijving zelf munt ook uit in helderheid. In zekere zin is dit boekje ook een soort biografie, met bijzondere aandacht voor een cruciale periode in Grotius’ leven die op originele wijze is gedocumenteerd. (Dirk van Miert)

Zie ook de website: https://www.hugodegrootpad.nl.

Post Navigation