Vrijdag 22 februari en zaterdag 23 februari voert theatergroep De La Scène in De Loft in Tilburg twee producties op in een avondvullend programma.

‘Aluta’ is een vergeten klucht in een hedendaagse vertaling van Jan Bloemendal. De regie is van Maria van Deutekom die ervoor kiest met vervreemdende effecten het stuk uit te tillen boven het alledaagse.

‘Aluta’ is van de hand van Macropedius, een schrijver die nu niemand meer kent, maar die in de 16e eeuw een internationale grootheid was. Zijn werk werd vertaald in Duitsland en Engeland en er wordt zelfs beweerd dat het stuk ‘De getemde feeks’ van Shakespeare gemaakt zou zijn naar zijn voorbeeld. Hun stukken werden immers bij dezelfde Londense uitgever gedrukt!

Kluchten waren er voor het vermaak en er wordt dan ook: ‘creatief gescholden, intensief geslagen, geboerd, gebraakt en bedrogen en volop overspel gepleegd!’ Maar de klucht is er ook om het publiek een spiegel voor te houden en valkuilen te laten zien waar je meer beter niet in kunt trappen…

‘Aluta’ is een stuk dat speciaal bedoeld is om in de carnavalstijd op te voeren, immers net als in het feest van de zotheid wordt ook hier de wereld op zijn kop gezet: ‘Ter leringh ende vermaeck’.

In ‘Aluta’ wordt Aaltje (Aluta) door haar man Heino naar de markt gestuurd om haar vogels te verkopen. Maar de verkoop gaat niet vlot. Uiteindelijk lukt het, door een oude bekende, haar buit kwijt te raken. Maar wel op krediet. Aaltje gaat het vieren met spijzen en vooral veel wijn in plaatselijke herberg. Misschien iets teveel wijn… Maar was dat wel een oude bekende? En heeft ze haar vogels wel verkocht? Daar kom je maar op een manier achter in deze klucht met een boodschap die nog steeds van toepassing is!

Daarnaast kunt u genieten van ‘De Jossen’ in de regie Maartje van der Meij. ‘De Jossen’ lijken een rotsvast bestaan te leiden. Ze genieten samen, dansen samen en leven samen. Wanneer uitkomt dat er onderling wel degelijk meer gedeeld wordt dan alleen dat, lijkt dit hen parten te spelen. Wat volgt is ongemak, pijn, eenzaamheid en zelfs de dood…

Ringbaan-Oost 8-17 te Tilburg. Aanvang: 20:00u. Ticket: €10,- in de voorverkoop en €12,- aan de kassa. Tickets verkrijgbaar via: https://eventix.shop/qckqdqzr of bestel ze via penningmeester@delascene.nl of bel naar 013-5701945.

De poster kunt u hier downloaden.

Post Navigation