Hans van de Venne, Alles met mate. Levensregels van de Haarlemse kanunnik-schoolmeester Wilhelm van Assendelf voor drie uit zijn Leidse kostschool vertrekkende commensalen (1588). Venray 2018. 124 p., ill., prijs inclusief verzendkosten: € 20,-. Te bestellen via: hansvandevenne@outlook.com.

Dit is een prachtig uitgegeven boek met inscripties van Wilhelm van Assendelf (ca. 1540-1615) voor de alba amicorum van Leidse studenten die bij hem in huis woonden en naar de universiteit van Douai vertrokken: Hugo Gramaye, Blasius Bouquet en Jacobus Boschuysius. We kennen Hans van de Venne als een grondig vorser, dus het boek biedt veel meer dan alleen de albuminscripties. Het bevat ook levensbeschrijvingen van Van Assendelf zelf en de drie commensalen – op basis van nieuw onderzoek –, en beschrijvingen van vorm en inhoud van de alba. Het geeft zo een mooi en onverwacht inkijkje in het Leidse universiteitsleven aan het begin van de zeventiende eeuw. Het is bovendien in een prettige stijl geschreven. Tot slot zij vermeld dat het een eerbetoon is aan de Haarlemse antiquaar Ab van der Steur die de studie naar deze alba stimuleerde (hij had het album van Bouquet zelf in bezit) en Hans ondersteunde tot zijn dood in 2012. Van harte aanbevolen!

Post Navigation