Van 11-13 augustus geeft Verena Demoed een leescollege Neolatijn voor studenten klassieke talen en andere belangstellenden tijdens de Zomerschool Klassieken, een initiatief van de UvA en de VU. Het leescollege zal gaan over Erasmus’ Dialogus Ciceronianus en zijn polemiek met Franse humanisten die volgde op de uitgave van deze satirische dialoog. U kunt zich inschrijven voor dit leescollege op: http://www.zomerschoolklassieken.nl/home.html

Zie ook: Flyer zomerschool 2014 dubbelzijdig Flyerzone

In 1528 schreef Erasmus de speelse satire ‘Dialogus cui titulus, Ciceronianus, sive, De optimo genere dicendi’ (‘Dialoog, getiteld De ciceroniaan ofwel Over de beste literaire stijl’). Hierin bespot hij de overdreven idolate Cicero-adepten van zijn tijd. Het boek deed nogal wat stof opwaaien in Italië – en dat was ook precies Erasmus’ bedoeling. Maar… geheel onverwacht zette het ook heel Frankrijk op z’n kop.

Deelnemers aan dit college lezen een selectie uit Erasmus’ ‘Dialogus Ciceronianus’ en uit de brieven van de diep gekwetste Franse humanisten. De brieven en de satire hangen nauw samen. Zo maakte Erasmus aanpassingen aan het boek nadat hij pittige recensies uit Frankrijk had ontvangen. De brieven laten heel mooi zien hoe een polemiek binnen de ‘respublica literaria’ (het Europese netwerk van humanisten) ontstaat, verloopt en weer netjes bijgelegd wordt. Of liever, maar door blijft etteren… Want zelfs na Erasmus’ dood bleven de ciceroniaanse taalpuristen het werk aanvallen.

Post Navigation