Willem Stoppelenburg, Erasmus: Een humanistisch oratorium. Libretto-tekstboek (Peize: Ter Verpoozing, 2020)

Erasmus blijft mensen inspireren. Bij zijn afscheid van de Tweede Kamer stelde SP-kamerlid Ronald van Raak diens ideeën ten voorbeeld aan zijn oud-collega’s. De componist Willem Stoppelenburg maakte zelfs een heel oratorium over de grote humanist voor sopraan, alt, tenor, bas, koor en orkest. Daarvoor koos hij teksten in de talen van de landen waar Erasmus gewoond en gewerkt heeft, en in het Latijn, de taal waarin de humanist schreef. Zo komen Vondel, Coleridge, Crul, Haasse, Huizinga, Zweig, Shakespeare, Luther en Verweij voorbij, en Erasmus zelf, met zijn Adagia, zijn Colloquia, zijn Querela Pacis, en het gedicht Querula doloris. De teksten zijn zorgvuldig gekozen en op de thema’s ‘Betekenis’, ‘Vertrek en op levensreis’, ‘Succes via publicaties’, ‘Tegen oorlog’, ‘Twee hoofdrolspelers’ en ‘Het einde en het vervolg’ gegroepeerd. Vooral het deel ‘Tegen oorlog’ las ik met heel actuele ogen. Stoppelenburg schreef het werk, zoals hij zelf schrijft, vanuit zijn eigen vrijzinnig Nederlands-Hervormde achtergrond die aansluit bij Erasmiaanse denkbeelden, en vanuit het besef dat Erasmus’ denkbeelden van betekenis zijn voor de huidige tijd. Hij heeft zelf het werk in augustus 2021 gedirigeerd in zijn woonplaats Meppel. Het werk is te beluisteren op youtube: ERASMUS, oratorium. Willem Stoppelenburg. Het is een mooi voorbeeld van moderne receptie van Erasmus in de klassieke muziek.

Wie een exemplaar van het mooi uitgegeven libretto wil bemachtigen, kan zich tot de componist wenden: stoburg43@cs.com​.

Op maandag 2 mei 2022 organiseert de Leuvense Onderzoekseenheid Latijnse Literatuur een herdenkingsnamiddag voor Jeanine De Landtsheer, waarop u van harte bent uitgenodigd. Tijdens dit samenzijn zullen breed toegankelijke lezingen over Jeanine’s favoriete humanist, Justus Lipsius, worden afgewisseld met het ophalen en delen van herinneringen aan haar persoon. Hier vindt u het volledige programma. Gelieve uw aanwezigheid vóór 15 april te bevestigen via dit formulier.

Ons bereikte het droevige bericht dat op zaterdag 10 augustus Jan den Boeft, emeritus hoogleraar Latijn aan de Vrije Universiteit en emeritus hoogleraar godsdienstgeschiedenis van het Hellenisme aan de Universiteit van Utrecht, is overleden. Op het gebied van het Neolatijn heeft hij gepubliceerd over Erasmus’ geschriften over de kerkvaders. De afscheidsdienst heeft op 15 augustus plaatsgevonden.

Afgelopen vrijdag lanceerde het Utrechtse SKILLNET-project zijn crowdsourcingplatform Collecting Epistolary Metadata of the Republic of Letters (CEMROL). Een van de doelen van het SKILLNET-project is het in kaart brengen van de intellectuele gemeenschap van de vroegmoderne periode op basis van haar voornaamste communicatiemiddel: brieven. Om netwerkanalyses te kunnen maken wil het project de zogenaamde ‘metadata’ (verzender, ontvanger, plaats van verzending, plaats van ontvangst, en datum) van zoveel mogelijk brieven verzamelen. Daarom wordt de hulp van het publiek ingeroepen om via dit crowdsourcingplatform de metadata van brieven uit gescande versies van vroegmoderne, gedrukte brievenverzamelingen over te typen. Alle hulp is welkom! Een (vooralsnog) grote meerderheid van die brieven zijn geschreven in het Latijn.

Wie interesse heeft om als vrijwilliger hieraan mee te werken kan meteen aan de slag op het CEMROL-platform. Of kijkt u eerst op de website van het SKILLNET-project voor meer informatie of mail naar skillnet@uu.nl. De promotievideo vindt u hier.

Deze week heeft de Koninklijke Vlaamse Academie van België voor Wetenschappen en Kunsten bekendgemaakt dat het tentoonstellingsproject van Jan Papy rond het Collegium Trilingue, ‘Erasmus’ Dream’, is  bekroond met de Jaarprijs 2018 voor Wetenschapscommunicatie. Voor meer uitleg zie: www.kvab.be

Ook het wetenschapstijdschrift EOS heeft Jan op haar lijst geplaatst voor de Publieksprijs van EOS voor dit tentoonstellingsproject.

U kunt stemmen op de site van EOS voor de EOS Publieksfavoriet 2018:

https://www.eoswetenschap.eu/publieksfavoriet2018

Meer informatie is ook te lezen op: https://bib.kuleuven.be/bijzondere-collecties/tentoonstellingen/erasmus-dream.

In this editon of the Amsterdam Seminar Global Intellectual History, Geert Janssen (UvA) and Marc de Wilde (UvA), will respectively talk about “Vitoria, Grotius, and the Birth of the Modern Concept of Asylum” and “The Invention of the Refugee in Early Modern Europe”.

19 June 2018
16:00-18:00
Amsterdam, Bushuis, Kloveniersburgwal 48, E1.01E

For more information, see here.

Latin Lexicography Summer Workshop
30 July-4 August 2018
Thesaurus linguae Latinae Institute
Bavarian Academy of Sciences and Humanities, Munich

The Thesaurus linguae Latinae Institute announces its first annual Latin Lexicography Workshop, a one-week event in Munich, July 30 to August 4, 2018. We invite participation by researchers at any stage in their career whose work involves the rigorous evaluation of Latin words in any aspect, ranging from their use in specific texts or their changing significance across the entire corpus of ancient Latin. In addition to philology, relevant disciplines include conceptual and intellectual history, epigraphy, linguistics, literary and textual criticism, medieval and Renaissance studies, philosophy, and theology.

Application due: June 1
Participation fee: €70
Location: Bayerische Akademie der Wissenschaften, Alfons-Goppel-Str. 11, 80539, Munich, Germany
Contact: workshop@thesaurus.badw.de
http://www.thesaurus.badw.de/workshop/

For more information, see: Ankündigung summerschool TLL.

Post Navigation