Op zaterdag 12 september houdt Marita Mathijsen de 3e Homeruslezing die live zal worden gestreamd vanuit het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Ze zal spreken over de positie van het Latijn in de 19e eeuw en hoe de taal aan de academies aan statuur verloor, maar in andere gebieden voortbloeide (in Nederland was er zelfs een groep actieve beoefenaars van het Neolatijn, met een dichtwedstrijd etc.). De lezing begint om 15.00 uur. Voor meer informatie en om u aan te melden voor de livestream zie Homerusdag 2020.

Hierbij bent u van harte uitgenodigd voor de UCEMS-publieksdag 2020, met als titel 

Het wereldwijde web: kennisverspreiding in de vroegmoderne tijd

Zaterdag 25 januari 

13:00-16:30

Janskerkhof 3, zaal 0.13, Universiteit Utrecht

Tegenwoordig lijkt onze toegang tot kennis onbegrensd. Bibliotheken zijn toegankelijker dan ooit, en het internet biedt ons oneindige mogelijkheden om kennis op te doen. Aan de andere kant twijfelen we steeds vaker aan de betrouwbaarheid van deze overvloed aan beschikbare kennis. Was kennisverspreiding in de vroegmoderne tijd betrouwbaarder dan nu? Weten we door de komst van het internet meer, of lijkt dit alleen maar zo? Op welke manieren werd kennis vroeger overgedragen? Deze vragen komen aan bod tijdens de UCEMS-publieksdag over kennisverspreiding in de vroegmoderne tijd. 

Na een korte introductie van het thema vertellen vier sprekers over hun eigen onderzoek: Annet den Haan, Ingeborg van Vugt, Koen Scholten en Harald Hendrix. We eindigen met een paneldiscussie tussen de sprekers en het publiek. Na afloop is er een gezellige afsluiting in café Hofman. 

Toegang is gratis. Aanmelden kan via het aanmeldformulier. Hieronder kunt u het programma vinden:

Programma UCEMS Publieksdag 2020

13:00 – 13:15              Welkom en introductie

13:15 – 13:45              Annet den Haan, “Deze pagina is niet beschikbaar: (on)toegankelijkheid van teksten in de tijd voor de boekdrukkunst.”

13:45 – 14:15              Ingeborg van Vugt: “CEMROL: het crowdsourcen van brieven uit het web van de Republiek der Letteren.”

14:15 – 14:45              Pauze

14:45 – 15:15              Koen Scholten, “Met kennis in de knapzak: Geleerde reizigers in vroegmodern Europa.”

15:15 – 15:45              Harald Hendrix: “Utrecht-Rome en retour: Kennistransfer in de kunsten en letteren aan het begin van de zeventiende eeuw.”

15:45 – 16:15              Paneldiscussie

16:15 – 16:30              Dank- en slotwoord

16:30                            Borrel in Café Hofman (Janskerkhof 17A)

Erasmus Birthday Lecture 2019, 6 december in Amsterdam, door Grantley McDonald over ‘Erasmus and the Beginnings of English Medical Humanism’: https://www.knaw.nl/en/news/calendar/grantley-mcdonald-erasmus-and-the-beginnings-of-english-medical-humanism

Masterclass van Grantley McDonald voor (R)MA-studenten en promovendi, 6 december in Amsterdam: https://www.knaw.nl/en/news/calendar/masterclass-grantley-mcdonald

Op 1 november 2019 organiseren enkele docenten van de opleiding GLTC te Amsterdam een symposium dat gewijd is aan het literair vertalen van Griekse en Latijnse teksten. Hoewel er nog altijd veel vertaald wordt, is er ook nog steeds heel veel niet vertaald, bovendien lijkt het bestand actieve vertalers te vergrijzen. Wie neemt het stokje over om ook de volgende generatie te laten kennismaken met Griekse en Latijnse teksten uit de Oudheid, de Middeleeuwen en daarna? Moeten we aan specifieke scholing doen? En wat is dat eigenlijk: een literaire vertaling?

Er zijn lezingen van Prof. Maghiel van Crevel (Chinese Letterkunde, Leiden) en Dr. Berenice Verhelst (Griekse Letterkunde, Gent), een workshopgedeelte waarin recente vertalingen van de Odyssee onder de loep worden genomen, en een paneldiscussie onder leiding van Prof. Ton Naaijkens (Vertaalwetenschap, Utrecht).

Ter gelegenheid van het symposium wordt tevens een vertaalwedstrijd uitgeschreven; de prijs daarvoor wordt die middag uitgereikt.

tijd: vrijdag 1 november, 13.00-17.00

locatie: Nina van Leer-zaal, Allard Pierson Museum (Oude Turfmarkt 127, Amsterdam)

kosten: bijwonen van het symposium is kosteloos

Aangezien er niet meer dan 80 personen in de zaal kunnen, dient men zich voor het symposium aan te melden, en wel vóór 18 oktober, bij Piet Gerbrandy (p.s.gerbrandy@uva.nl).

Wil men deelnemen aan de vertaalwedstrijd, dan kan men zich opgeven bij Dr. Emilie van Opstall (e.m.van.opstall@vu.nl). Men krijgt dan de Griekse en/of Latijnse tekst toegestuurd; de vertaling moet dan uiterlijk 18 oktober binnen zijn, op datzelfde e-mailadres.

Op 14 september wordt door de Faculteit Letteren van de Rijskuniversiteit Groningen het eerste Letterenfestival georganiseerd. Het festival biedt een uitgebreid programma van workshops, mini-lezingen, experimenten, demonstraties, een pop-up wetenschapswinkel en exclusieve rondleidingen. De Faculteit zal worden omgetoverd in een wetenschappelijk festivalterrein met behalve een inhoudelijk programma ook live muziek, foodtrucks en een buitenbar.

Theodore Delwiche, Research Master-student aan de Rijksuniversiteit Groningen, geeft die dag een lezing over het gebruik van Latijn en Grieks in vroegmodern onderwijs. Hij zal vertellen over een Nederlandse jongen die in de 17de eeuw in Boston naar school gaat.

Bettina Reitz spreekt over de ode aan Mussolini die zijn aanhangers voor toekomstige generaties in het fundament van een obelisk op het Foro Italico in Rome aanbrachten.

De Bibliotheek Rotterdam nodigt u graag uit voor de eerste editie van de nieuwe gesprekkenserie: Erasmusgesprek #1: Het Koningshuis. 

Op 20 april vindt de eerste editie van een nieuwe gesprekkenserie plaats: Erasmusgesprek. Een serie speciaal ontwikkeld in de traditie van filosoof Erasmus: ’We hoeven het niet eens te worden. Maar laten we wel in gesprek blijven en naar elkaar luisteren. Zo zorgen we hopelijk voor meer begrip voor elkaar’.

Dit jaar vinden er vier edities plaats in de Centrale Bibliotheek. Iedere keer staan gesprekken over een actueel en maatschappelijk thema centraal. In verband met de naderende Koningsdag gaat de eerste editie over ‘Het Koningshuis’:

Dorine Hermans (schrijfster, publiciste) en Paul Rem (kunsthistoricus, senior conservator van Paleis Het Loo) nemen plaats op de (nieuwe!) Erasmusstoelen en gaan in gesprek. Wat brengt het koningshuis ons, moet het blijven, afgeschaft worden of is het niet zo zwart wit? Schuif aan, luister mee en laat weten wat jij vindt. Meer informatie staat op onze website: https://bit.ly/2V391Kb.

·         Datum: zaterdag 20 april 2019

·         Tijd: 15:00-16:00uur

·         Plaats: Centrale Bibliotheek, hal

·         Toegang: gratis, aanmelden is niet nodig

Vrijdag 22 februari en zaterdag 23 februari voert theatergroep De La Scène in De Loft in Tilburg twee producties op in een avondvullend programma.

‘Aluta’ is een vergeten klucht in een hedendaagse vertaling van Jan Bloemendal. De regie is van Maria van Deutekom die ervoor kiest met vervreemdende effecten het stuk uit te tillen boven het alledaagse.

‘Aluta’ is van de hand van Macropedius, een schrijver die nu niemand meer kent, maar die in de 16e eeuw een internationale grootheid was. Zijn werk werd vertaald in Duitsland en Engeland en er wordt zelfs beweerd dat het stuk ‘De getemde feeks’ van Shakespeare gemaakt zou zijn naar zijn voorbeeld. Hun stukken werden immers bij dezelfde Londense uitgever gedrukt!

Kluchten waren er voor het vermaak en er wordt dan ook: ‘creatief gescholden, intensief geslagen, geboerd, gebraakt en bedrogen en volop overspel gepleegd!’ Maar de klucht is er ook om het publiek een spiegel voor te houden en valkuilen te laten zien waar je meer beter niet in kunt trappen…

‘Aluta’ is een stuk dat speciaal bedoeld is om in de carnavalstijd op te voeren, immers net als in het feest van de zotheid wordt ook hier de wereld op zijn kop gezet: ‘Ter leringh ende vermaeck’.

In ‘Aluta’ wordt Aaltje (Aluta) door haar man Heino naar de markt gestuurd om haar vogels te verkopen. Maar de verkoop gaat niet vlot. Uiteindelijk lukt het, door een oude bekende, haar buit kwijt te raken. Maar wel op krediet. Aaltje gaat het vieren met spijzen en vooral veel wijn in plaatselijke herberg. Misschien iets teveel wijn… Maar was dat wel een oude bekende? En heeft ze haar vogels wel verkocht? Daar kom je maar op een manier achter in deze klucht met een boodschap die nog steeds van toepassing is!

Daarnaast kunt u genieten van ‘De Jossen’ in de regie Maartje van der Meij. ‘De Jossen’ lijken een rotsvast bestaan te leiden. Ze genieten samen, dansen samen en leven samen. Wanneer uitkomt dat er onderling wel degelijk meer gedeeld wordt dan alleen dat, lijkt dit hen parten te spelen. Wat volgt is ongemak, pijn, eenzaamheid en zelfs de dood…

Ringbaan-Oost 8-17 te Tilburg. Aanvang: 20:00u. Ticket: €10,- in de voorverkoop en €12,- aan de kassa. Tickets verkrijgbaar via: https://eventix.shop/qckqdqzr of bestel ze via penningmeester@delascene.nl of bel naar 013-5701945.

De poster kunt u hier downloaden.

Op vrijdag 14 december, van 12:30 tot 17:00, lanceert het Utrechtse project ‘Sharing Knowledge in Learned and Literary Networks’ (SKILLNET) in het Universiteitsmuseum Utrecht zijn innovatieve crowdsourcingplatform voor het verzamelen van metadata van brieven (verzender, ontvanger, datum, plaatsen) uit gescande versies van vroegmoderne gedrukte brievenverzamelingen: Collecting Epistolary Metadata of the Republic of Letters (CEMROL). U bent van harte welkom! De toegang is gratis, maar graag aanmelden via R.O.Buning@uu.nl. Zie de website van het SKILLNET-project voor meer informatie over CEMROL.

Programma:

  • 12:30 Welkom (met lunch)
  • Introductie door projectleider dr. Dirk van Miert (Universiteit Utrecht)
  • De Republiek der Letteren door prof. dr. Hans Bots (emeritus hoogleraar Radboud Universiteit)
  • Theories of Epistolary Networks door dr. Scott B. Weingart (netwerkspecialist, Carnegie Mellon University Library)
  • Pauze met koffie en thee
  • Divide et Impera: A Model of Domination in the Early Modern Republic of Letters door dr. Andrea Sangiacomo en Daan Beers (Rijksuniversiteit Groningen)
  • Drawing Connections in a Union Catalogue: Early Modern Letters Online door Miranda Lewis (redacteur Early Modern Letters Online, Universiteit van Oxford)
  • Presentatie en demonstratie van CEMROL
  • Borrel (tot 17:00)

 

 

Van 26 oktober tot en met 4 november vindt in Rotterdam de Erasmusweek plaats om de 552ste verjaardag van Desiderius Erasmus te vieren. De opening is op vrijdag 26 oktober in het stadhuis van Rotterdam met onder meer de Lof der Zotheidslezing door Edwin Rabbie en de uitreiking van de Lof der Zotheidspeld en de Pierre Bayle-cheque aan schrijver en columnist Hugo Borst. De uitnodiging en het programma voor de hele week vindt u hier: Uitnodiging + Erasmus programma 2018.

Post Navigation