Met dit boek, waarmee een wens vervuld is van de overleden hoogleraar Neolatijn Chris Heesakkers, is het nu voor het eerst in de geschiedenis mogelijk om van de in moeilijk Latijn geschreven Leidse oden ook in het Nederlands te genieten. Deze tweetalige uitgave bevat tevens gedichten van Hadrianus Junius, Georgius Benedicti Wertelo, Jan van Hout, De Witte Acoleyen en Joost van den Vondel, die ook op het roemruchte Ontzet betrekking hebben.

Op 15 november, 15-17 uur, nodigt de opleiding GLTC van de Universiteit Leiden, het Scaliger Instituut en Brill Uitgeverij uit voor de presentatie van de nieuwe kritische editie met commentaar van Erasmus, Apophthegmata, boeken V-VIII, ed. K.A.E. Enenkel, Brill 2024. De editie is onderdeel van de grote Opera omnia-editie van Erasmus van Rotterdam: https://brill.com/display/serial/ASD. De boekpresentatie vindt plaats in de Vossiuszaal van de UB Leiden. Voor details en het programma zie de bijlage.

Aanmeldingen graag tot 10 november bij Christoph Pieper (c.pieper@hum.leidenuniv.nl).

“This book offers the first comprehensive study of the earliest and most notable early modern book series of state descriptions, the ‘Republics’. Printed in Leiden and Amsterdam in the 1620s and 1630s, the Republics evolved into foundational works of early modern political studies. By first tracing the volumes’ circulation and presence in book collections and libraries in the seventeenth century, this study provides fresh insights into their diverse readerships as well as their prominent role in the early modern book market. It then delves into their various academic purposes and their textual, intellectual, and political traditions through selected case studies on the Dutch Republic, the Spanish Empire, and Safavid Persia.” For more information, see https://brill.com/display/title/65153

“Hellas hier!” is een bloemlezing van Oudgriekse literatuur uit de Lage Landen, samengesteld door Tom Ingelbrecht, Han Lamers en Raf Van Rooy. Dit werk bevat een verscheidenheid aan teksten, van een epigram over Manneken Pis en een lofzang op Antwerpen tot een epos over het beleg van Haarlem. De teksten worden zowel in de originele Griekse versie als in vertaling aangeboden.

Het boek kan hier aangeschaft worden: https://www.uitgeverijp.be/product/hellas-hier/

The first Peeters-published volume of Humanistica Lovaniensia (2023, volume 72) is a special issue entitled “Quicquid laborum suscipiebat, amore studiorum suscipiebat: A Collection of Neo-Latin Essays Dedicated to the Memory of Dr Jeanine De Landtsheer (1954-2021)”, guest-edited by Dirk Sacré, Aline Smeesters, Toon Van Houdt, and Kristi Viiding. Read it here: https://www.jstor.org/stable/27295431

The Journal of Latin Cosmopolitanism and European Literatures (JOLCEL) has published a special issue on “Latin-Greek Code-Switching in Early Modernity”, one in a series of three, guest-edited by William Michael Barton and Raf van Rooy. Read it here: https://jolcel.ugent.be/issue/25766/info/

Eerder dit jaar verscheen de volgende bundel over Latijn in de achttiende eeuw:  

Floris Verhaart and Laurence Brockliss (eds), The Latin Language and the Enlightenment (Liverpool: Liverpool University Press, 2023).

In december zal er een online boekpresentatie vinden waarop Prof. Dirk Sacré zal spreken over het boek en het belang van het onderwerp. Het evenement zal plaats vinden op woensdag 13 december om 16:00 uur (Britse tijd). Mensen die graag aanwezig willen zijn, kunnen een e-mail sturen naar Floris Verhaart  (floris.verhaart@warwick.ac.uk).


De Romeinse staatsman en redenaar Cicero verliest in 45 voor Christus zijn dochter Tullia, nog maar 32 jaar oud. Hij is er kapot van en besluit een troostgeschrift voor zichzelf te schrijven. Het werkt. Aan de hand van allerlei stoïcijnse inzichten weet hij zichzelf te troosten. Zo overtuigt hij zichzelf dat de dood nu eenmaal bij het leven hoort, en dat andere mensen, die hetzelfde overkwam, ook weer opkrabbelden door veerkracht en doorzettingsvermogen te tonen. Cicero’s Consolatio ging verloren in de oudheid. In de renaissance is het troostgeschrift gereconstrueerd op basis van de weinige overgeleverde originele fragmenten en opmerkingen van Cicero zelf over dit werk. Deze reconstructie treft u in dit boek in een Nederlandse vertaling van Jan Bloemendal, die tevens de inleiding verzorgde.

U bent van harte uitgenodigd voor de presentatie van deze vertaling op dinsdag 3 oktober van 15.30 uur tot 17.00 uur (vanaf 15.00 uur inloop met koffie/thee), in het Huygens Instituut, in de kantine van het Spinhuis, Oudezijds Achterburgwal 185, Amsterdam.

Jan Bloemendal zal het eerste exemplaar aanbieden aan dr. Dirk van Miert, directeur van het Huygens Instituut. Sprekers zijn dr. David Rijser, ds. Els van der Wal en, onder voorbehoud, rabbijn Awraham Soetendorp. Na afloop is er een borrel en bestaat de mogelijkheid het boek aan te schaffen.
U ben van harte welkom. Deelname is gratis, wel graag aanmelden op de site van uitgeverij Noordboek: https://noordboek.nl/evenement/boekpresentatie-troost-bij-rouw/, uiterlijk 29 september. In verband met de zaalgrootte geldt een maximum aantal bezoekers van 40.

Pseudo-Cicero, Troost bij rouw: hoe verzacht je je verdriet. Een filosofisch zelfhulpboek bij rouwverwerking on de dood van een kind | ISBN 978 94 6471 095 3 | Paperback | 112 pagina’s | verkoopprijs € 17,90

Post Navigation