Website over Spinoza gaat live
‘The Spinoza Web’ ontsluit bekendste Nederlandse filosoof voor breed publiek

Lancering
Op 27 november 2016 heeft een onderzoeksteam van het Departement Filosofie en Religiewetenschap aan de Universiteit Utrecht een website over de Nederlandse filosoof Benedictus de Spinoza (1632-1677) gelanceerd. ‘The Spinoza Web’ is een open-access website is gericht op ontsluiting van zijn leven, gedachtegoed en netwerk voor een breed publiek, van niet-ingewijde belangstellenden tot specialisten.

Twee ingangen
Centraal in deze bèta-release staat de ‘Timeline experience’, waarin het verhaal van Spinoza wordt verteld aan de hand van rijk grafisch en ander ondersteunend materiaal. De ‘Database search’ geeft toegang tot een enorme hoeveelheid primaire bronnen en andere gegevens. Het streven is om op termijn zoveel mogelijk historische documenten centraal beschikbaar te stellen voor wetenschappers wereldwijd.

Uniek ontwerp
Samenwerking met een commerciële partner (reclamebureau Nijgh te Rotterdam) heeft geleid tot een aantrekkelijke website waarin origineel wetenschappelijk onderzoek verwerkt  wordt. Met het huidige ontwerp hoopt het onderzoeksteam ook een model te hebben ontwikkeld voor het digitaal presenteren van historische figuren.

‘Spinoza’s Web’
De website is een onderdeel van het ‘Spinoza’s Web’ project, gefinancierd door NWO (Vrije Competitie Geesteswetenschappen). Het onderzoeksteam bestaat uit projectleider Piet Steenbakkers, en postdocs Jeroen van de Ven en Albert Gootjes.

http://spinozaweb.org

unnamed

Post Navigation