Bibliotheek Rotterdam is op zoek naar een: 

Conservator Erfgoedcollectie (m/v)

voor 32-36 uur per week 

Bibliotheek Rotterdam is met 2,4 miljoen bezoekers de drukstbezochte culturele instelling van Rotterdam. De bibliotheek vind je in de stad, in de buurt, op school en online. Onze doelstelling? Het bieden van vrije toegang tot informatie, kennis en cultuur, zodat inwoners van Rotterdam zich bewust, kritisch en actief kunnen bewegen in de samenleving. De bibliotheek staat voor leesplezier, taalvaardigheid, informeren, leren, ontmoeting en debat en kennismaken met kunst en cultuur.

Bibliotheek Rotterdam beheert voor de gemeente Rotterdam een omvangrijke erfgoedcollectie, waaronder zo’n 5.000 boeken van én over Erasmus. Deze Erasmus-collectie is daarmee de grootste ter wereld. Hieronder zijn unieke en ook zeer zeldzame materialen, zoals vier autografe brieven van Erasmus, tientallen eerste drukken en vele geïllustreerde edities van Lof der Zotheid.

Naast deze schatten beheert Bibliotheek Rotterdam een grote verzameling erfgoedboeken die vóór 1801 gedrukt zijn en die niet direct met Erasmus in verband staan, maar een rijke bron voor onderzoek vormen. Voor deze erfgoedcollectie zoeken wij een conservator.

Plaats in de organisatie

De functie valt binnen het huidige team Informatie & Collectie. Deze afdeling is verantwoordelijk voor de collecties van onze bibliotheekvestigingen en het verzorgen van educatieve programma’s voor onze gebruikers. Daarnaast valt onze erfgoedcollectie onder deze afdeling.

Wat zijn je belangrijkste taken?

 • Beheren van de erfgoedcollectie;
 • Uitbreiden van de erfgoedcollectie door het aankopen van relevante werken;
 • Verzorgen van informatie over onze erfgoedcollectie en zorgen voor een goede ontsluiting naar een divers, wetenschappelijk maar zeker ook algemeen publiek;
 • Geven van lezingen aan scholen en geïnteresseerde groepen;
 • Contact onderhouden met externe samenwerkingspartners;
 • Bijdrage leveren aan lokale, regionale, landelijke en internationale netwerken en initiatieven.

Over welke kennis en vaardigheden beschik je?

 • Je hebt affiniteit met humaniora, met name (klassieke) talen en geschiedenis;
 • Je hebt ervaring met gebruik van erfgoedmateriaal, zowel fysiek als digitaal;
 • Je hebt ervaring met het informeren van een breed publiek over specialistisch materiaal;
 • Je beschikt over innovatieve ideeën om de bekendheid en gebruik van onze erfgoedcollectie te vergroten;
 • Je bent een teamspeler en hebt een dienstverlenende instelling;
 • Je bent ondernemend en zelfstandig;
 • Je hebt een aantoonbare gedegen kennis van het Latijn (zonder deze competentie heeft het geen zin om te reageren);
 • Jouw mondelinge en schriftelijke uitdrukkingsvaardigheid in het Nederlands en Engels is uitstekend;
 • Je gebruikt moderne kantoorsoftware en bent in staat om snel gespecialiseerde bibliotheeksystemen eigen te maken;
 • Je bent in staat om zelfstandig diverse sociale media in te zetten voor de communicatie met brede klantgroepen.

Wie zoeken wij?

Je bent ondernemend en enthousiast om een breed publiek bekend te maken met ons erfgoed. Daarnaast kun je zelfstandig maar ook goed werken in teamverband en stel je je dienstverlenend op. Je brengt een relevant netwerk mee om onze collectie onder de aandacht te brengen. Voor zover je dat nog niet bent, ben je bereid om je als specialist in Erasmus, zijn tijd en wereld te ontwikkelen.

Opleiding en werkervaring

 • Je hebt een relevante opleiding op WO-niveau;
 • Je hebt minimaal drie jaar relevante werkervaring.

Wat bieden wij?

Deze functie is ingeschaald in schaal 11 CAO Openbare Bibliotheken met een maximum maandsalaris van € 5.158,- op fulltime basis (36-urige werkweek), een eindejaarsuitkering conform CAO Openbare Bibliotheken en deelname aan het pensioenfonds POB.

Hoe solliciteer je?

Heb je belangstelling voor deze functie en beschik je over de gevraagde ervaring en competenties? Stuur dan vóór 6 september 2019 een motivatiebrief en curriculum vitae naar: sollicitatie@bibliotheek.rotterdam.nl

Voor meer informatie over de functie kun je contact opnemen met dr. Theo C.M. Kemperman, directeur-bestuurder, via directiesecretariaat@bibliotheek.rotterdam.nl dan wel 010-281 61 55, of dr. Adrie van der Laan, conservator, via a.vanderlaan@bibliotheek.rotterdam.nl

Graag reageren voor 6 september 2019Deze vacature wordt gelijktijdig intern en extern bekend gemaakt. Bij gelijke geschiktheid krijgen interne kandidaten voorrang.

Post Navigation