Op 13 november is verschenen Theo Janssen, Printed Editions of Lorenzo Valla’s ​Elegantiae: Additions to the 1969/1971 census by Jozef IJsewijn and Gilbert Tournoy (Amsterdam: Stichting Neerlandistiek VU/Münster: Nodus Publikationen, 2019). Een bijzonder gedegen onderzoek naar de 234 drukken van Valla’s befaamde en invloedrijke boek over de goede stijl in het Latijn van 1471 tot 1688 en hun digitale beschikbaarheid. Janssen vond 80 drukken die nog niet in IJsewijns and Tournoys lijst waren opgenomen; dit was mogelijk door de vele internetbronnen die wij nu kunnen gebruiken en waarover IJsewijn en Tournoy destijds natuurlijk nog niet konden beschikken. Janssen traceerde ook relaties tussen verschillende drukken op basis van de eerste regels. Dit boek laat de verspreiding van Valla’s werk over Europa en door de tijd heen zien.

Post Navigation