Los principios de retórica de Aftonio con annnotaciones de Juan de Mal Lara. Introducción, edición, traducción y notas: Maria Dolores García de Paso Carrasco, Trinidad Arcos Pereira, Maria Elisa Cuyás de Torres, Gregorio Rodríguez Herrera (Madrid, 2021).

ISBN: 978-84-7882-876-0

De In Aphtonii Progymnasmata Scholia is geen handboek om rhetorica te onderwijzen, maar is bedoeld om onderdeel te zijn van een compleet curriculum dat begint met grammatica, gevolgd door syntaxis en dat eindigt met de Scholia, die de eerste stap vormen in de bovenbouwstudies. Anders dan andere handboeken, zoals dat van Lorich, zijn de Scholia van Mal Lara niet bedoeld voor de leraren, maar voor de leerlingen, en wil het de leerlingen zowel in het Latijn, als in de volkstaal scholen. Het doel ervan is dus de jeugd een gids te verschaffen om zowel Latijn als Spaans goed te leren spreken en schrijven, en een verdieping te bieden van de studie die is begonnen met de beginselen van de grammatica. 

Arcos Pereira, Trinidad (ed.), Retórica e ideología en las aulas del Humanismo: los progymnasmata, Vigo, Editorial Academia del Hispanismo, 2021

ISBN: 978-84-17696-42.9

De inleiding van de Trinidad Arcos Pereira wordt gevolgd door acht artikelen van moderne Spaanse onderzoekers over retoricahandboeken en retorica-onderwijs in het Spanje van de 16e en 17e eeuw. 

Wil Heesakkers

Post Navigation